Bijzondere omgeving voor module Aseptische productie

apr 8, 2020 | Nieuws

De eerste module in 2020 van de Leergang Industriële Farmacie is erg enthousiast ontvangen door de deelnemers. De interactieve en gevarieerde module ‘Aseptische productie en formulering’ vond plaats bij gastbedrijf Steris in Ede. Het tweedaagse programma omvatte onder andere kennisoverdracht in de vorm van praktijkcases en een rondleiding langs het gammasterilisatieproces. De deelnemers werden uitgedaagd met een mooie opdracht over interactie tussen ‘mijn’ afdeling en ‘jouw’ afdeling en het bedrijfsbelang hierin. Precies díe combinatie van praktijk, theorie en overstijgend denken werd zeer gewaardeerd.

Gastbedrijf Steris
Essentieel voor ‘het gevoel van LIF’ is de locatie: gastbedrijf Steris in Ede ontving ons in precies die bijzondere omgeving die de formule van LIF zo versterkt. Steris is al tientallen jaren specialist in gammabestraling en ethyleenoxidebehandeling. Daarnaast gebruiken ze – in hun andere vestigingen – ook nog andere technieken zoals electronbeam. Volop aanknopingspunten voor interessante presentaties en goede discussies. Wilma Meijs nam ons als keynote speaker mee in de praktijk van dit veelomvattende thema.

Bedrijven die zich bezighouden met aseptische productie maken gebruik van grondstoffen en hulpmiddelen die gesteriliseerd het bedrijf binnenkomen. Weinigen staan echter stil bij de borging van deze steriliteit en de mogelijke invloed van de sterilisatiemethode op de kwaliteit en houdbaarheid van de grondstoffen en hulpmiddelen, ondanks het belang hiervan voor eigen productie. Steris is zich hiervan wel degelijk bewust en houdt hier strakke controle op. Door haar deuren te openen voor onze deelnemers, konden zij kennis delen en inzichten uitwisselen en hun netwerk te vergroten en zo maakte Steris het mede mogelijk om de LIF claim ‘met, voor en door de industrie’ waar te maken.

Midden in de praktijk
Het feit dat de modules van LIF bij relevante gastbedrijven plaatsvinden, is zeer waardevol voor deelnemers en bepaalt mede de inhoud van iedere module. Theorie wordt daardoor tastbaar en inzichtelijk, doordat de les midden in de praktijk plaatsvindt. Ontwikkelingen in kwaliteitssystemen en operationele processen worden uitvoerig besproken, omdat ze in de nabije toekomst een stevige impact op het vak van de deelnemers zullen hebben. Door het volgen van LIF modules kunnen zij zichzelf en hun bedrijf beter op die toekomst voorbereiden, waardoor de efficiency toe kan nemen.

De eerstvolgende module gaat over ‘Registratie van geneesmiddelen’. Later dit jaar komen de onderwerpen: ‘Verpakking en distributie’, ‘Logistiek en grondstoffen’ en ‘Farmaceutische analyse’ nog aan bod. Alle modules zijn in combinatie of los van elkaar te volgen.

Kijk hier voor een foto-impressie van deze module.

Meer informatie over en/of aanmelding voor komende modules: www.leergang-if.nl/programma

Recente berichten

Farmacie voorgoed veranderd!

Farmacie voorgoed veranderd!

Wat een bijzonder jaar is 2020 geweest! Als gevolg van de coronacrisis was er nog nooit zoveel behoefte aan duiding op allerlei vlakken van de industriële farmacie. Vragen op analytisch vlak: hoe betrouwbaar is de PCR-test, kan het niet sneller, hoe betrouwbaar is een...